nieuws

Linda V. blijft voorlopig vastzitten

ROTTERDAM - Linda V. blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdagochtend bepaald. De 46-jarige vrouw blijft ontkennen dat ze iets te maken heeft met de geruchtmakende moord op haar man, de Rotterdamse zakenman Hans Lijesen.
De moord speelde zich af in september 1999 in de elektronicawinkel Wopido in de Rotterdamse Benthuizerstraat. De echtgenoot van Linda V., Hans Lijesen, was eigenaar van de winkel. Hij werd op klaarlichte dag dood in zijn zaak gevonden. De vrouw was toen direct al verdachte, maar justitie had onvoldoende bewijs en liet haar gaan. Het motief van de moord zou het opstrijken van de miljoenenerfenis zijn. Hans Lijesen wilde in 1999 scheiden van Linda, maar omdat zij niet in gemeenschap van goederen waren getrouwd, zou zij geen recht hebben gehad op zijn vermogen. De Rotterdamse vertrok in 2004 naar Costa Rica met haar nieuwe echtgenoot, Sjaak M. Deze verklaarde enkele jaren later dat zijn vrouw achter het moordcomplot had gezeten. Het OM besloot daarop het onderzoek te heropenen en Linda V. opnieuw als verdachte aan te wijzen.
Sjaak M. heeft die verklaring later weer ingetrokken. De man is in Nederland berecht omdat hij zou hebben geprofiteerd van de erfenis, maar hij werd vrijgesproken. Justitie heeft de afgelopen jaren geprobeerd Linda V. naar Nederland te krijgen, maar door problemen met de uitlevering was dat niet gelukt.
Het OM had wel een datum vastgesteld waarop zij voor de rechter zou moeten verschijnen: 20 maart 2009. De verwachting was dat de zaak zonder de verdachte zou worden afgewikkeld.
Afgelopen dinsdag bleek Linda V. echter zelf het vliegtuig te hebben genomen vanuit Costa Rica naar Duitsland. Zij werd op de luchthaven van Frankfurt gearresteerd, omdat zij internationaal gesignaleerd stond. Donderdag is zij naar Nederland vervoerd waar zij door de marechaussee is aangehouden.
Linda V. had zelf besloten naar Nederland te komen, om persoonlijke redenen. Zij kan hier haar 12-jarige dochter weer ontmoeten en zij heeft snel goede medische hulp nodig. Tijdens haar detentie in Costa Rica heeft zij een ernstige darmkwaal gekregen, waardoor zij nu een stoma heeft. "Ik ben hier gekomen om te vertellen dat ik onschuldig ben", verklaarde Linda V. vrijdag tegenover de rechter. "Maar de reis heeft wel wat moeite gekost. Ik heb geld moeten lenen om een vliegticket te kunnen betalen". In augustus van dit jaar zal de rechter acht getuigen horen. Daaronder zijn de ex-man van Linda Sjaak M. en haar zus, die beiden belastend hebben verklaard. Verder wordt ook Peter R. de Vries gehoord. De zaak wordt op 5 oktober inhoudelijk behandeld. Foto: De vermoorde Rotterdamse zakenman Hans Lijesen