Feyenoord sterkste in stadsderby

ROTTERDAM - Feyenoord heeft de stadsderby bij Excelsior met 0-2 gewonnen. Guyon Fernandez maakte de openingstreffer vlak na rust, waarna Excelsior-verdediger Leen van Steensel het duel onbedoeld besliste met een ongelukkig eigen doelpunt.
Voor rust had Feyenoord een overwicht. In de beginfase leverde dat nog geen grote kansen op, maar in het tweede deel van de eerste helft weigerde de ploeg van trainer Ronald Koeman de thuisclub pijn te doen. Jerson Cabral schoot van grote afstand, toen hij de weifelende keeper Wesley de Ruiter al was gepasseerd, jammerlijk over het vijandelijke doel. Leroy Fer was twee keer dichtbij een treffer na knappe individuele acties, maar hij wist De Ruiter niet te passeren.
Excelsior wist daar niet veel tegenover te stellen. Jason Oost schoot hoog over en een volley van Mitchell te Vrede belandde in de handen van keeper Erwin Mulder.
In de tweede helft kreeg het sterk startende Excelsior wel direct een dot van een kans. Roland Alberg schoot in kansrijke positie ruim naast. Kort daarna moest Mulder gestrekt na een inzet van Daan Bovenberg. De Kralingers waren in die fase duidelijk de bovenliggende partij, maar de volgende mogelijkheid was voor Feyenoord. Fer knalde rakelings naast.
Tien minuten na rust werd het alsnog 0-1. Fernandez maakte de openingstreffer tegen zijn oude club na slecht uitverdedigen van Excelsior. Na dat doelpunt werd het duel rommeliger. Cabral vond na een uur spelen De Ruiter op zijn weg. Excelsior kwam een paar keer gevaarlijk voor het doel van Mulder, maar profiteerde niet van het onrustige spel van de bezoekers. Mulder pakte een inzet van Alberg.
Twintig minuten voor tijd verdubbelde Feyenoord met het nodige fortuin de voorsprong. Een voorzet van Cabral verdween via de knie Excelsior-verdediger Van Steensel in het doel: 0-2. Met dat doelpunt was het duel ook gelijk beslist. Een kopbal van Tim Vincken ging nog wel via de lat over.