nieuws

Bedreiger Gerard Joling langer vast

ROTTERDAM - De Rotterdammer die wordt verdacht van stalking en bedreiging van zanger Gerard Joling blijft langer vastzitten. Dat heeft de rechter besloten. De 35-jarige man had vorig jaar meerdere keren contact gezocht met Joling, via de e-mail.
Toen de zanger daar niet op inging, had de verdachte gedreigd dat er een bom zou ontploffen bij Ahoy, tijdens het concert van Joling in december 2008. Hij schreef: "Als je me niet belt vanavond, is dit je laatste weekend in Ahoy". De bom zou om 20.00 uur afgaan. "Links voor het podium. Meer zeg ik niet".
Danny D. kon direct worden opgepakt. Gerard Joling heeft pas na het concert te horen gekregen dat er een valse bommelding was geweest. De verstandelijk gehandicapte man zegt grote spijt te hebben dat hij de zanger bang heeft gemaakt. "Ik heb er niet bij nagedacht dat het zoveel ellende zou veroorzaken. Ik bied Gerard Joling mijn excuses aan. Het zal niet meer gebeuren".

'Joling lokte dreigmails zelf uit'

Volgens zijn advocaat heeft Joling de dreigmails wel uitgelokt. De artiest zou de Rotterdammer van alles hebben toegezegd, zoals backstage-kaarten, maar hij zou die beloftes niet zijn nagekomen.
De broer van de verdachte vindt het belachelijk dat Danny al drie maanden vastzit. "Hij zit daar tussen moordenaars, maar dit gaat nergens over. Mijn broer heeft het verstandelijk vermogen van een kind van 12. Dat wist Joling ook. Ze hebben elkaar ooit ontmoet in een Rotterdams café. Gerard Joling heeft zelf zijn telefoonnummer gegeven en gezegd dat hij binnen twee weken kaartjes zou opsturen. Mijn broer is dan zo dat hij op zijn klok gaat kijken en het niet snapt als hij na twee weken nog niets heeft gekregen".
De advocaat van Danny vroeg vrijdag de voorlopige hechtenis op te heffen. De rechter wees dat verzoek af. "Het gaat om een zware verdenking en deskundigen zeggen dat er een kans op herhaling is".
De Rotterdammer is eerder veroordeeld voor stalking, maar volgens zijn advocaat was dat een onvergelijkbare zaak. "Dat was in de privé-sfeer. Dat was van een heel andere orde". Danny en zijn broer zeggen dat hij in die zaak is vrijgesproken en zelfs een schadevergoeding heeft gekregen. De Rotterdamse rechter zal de zaak-Joling op 14 april inhoudelijk behandelen.