nieuws

Dortenaren saboteren tijdschrift

klaagzang.cropresize.tmp.jpg
klaagzang.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Het Dordtse kunstenaarsduo Klaagzang heeft de nieuwste uitgave van het cultuurtijdschrift Pictura 'gesaboteerd'. In honderden exemplaren hebben de kunstenaars hun citaten in een artikel uitgewist met typex.
De abonnees ontvingen een bewerkte uitgave op de mat. De auteur van het stuk is woedend. ,,Ze hebben in hun arrogantie over mijn journalistieke integriteit heengewalst.'' Ook het bestuur van het tekengenootschap Pictura neemt het hoog op.
De kunstenaars, die doorgaans niet naar buiten treden, spreken van een kunstvorm. Hun daad is een nieuwe uiting van hun klaagzang, ditmaal over de inhoud van het artikel over henzelf. Het duo kon bij de tijdschriften komen doordat een medewerker van Pictura ze had binnengelaten.
Normaal gesproken hoort het duo Bejank van Herwijnen en Marleen Oud klagers aan. In dit geval moesten zij zelf hun ei kwijt. Ze vonden het stuk van journalist Gert van Engelen over hun zogenoemde performance act ,,armoedig''. Daarom grepen zij op geheel eigen wijze in.
,,Ik ontplofte, toen het tijdschrift deze week verscheen. Negenhonderd pagina's die vers van de drukkerij kwamen, hebben zij bewerkt. Daar zijn zij uren mee bezig geweest'', aldus de journalist.