nieuws

Aboutaleb: 'ik verbrand Arabische namenlijst persoonlijk'

ROTTERDAM - Marokkaanse ouders uit Rotterdam kunnen hun kinderen elke naam geven die ze willen. De burgerlijke stand in Rotterdam houdt zich niet aan de strikte namenlijst van de Marokkaanse regering.
Dat heeft burgemeester Aboutaleb in de gemeenteraad gezegd. Hij zei donderdagmiddag in een debat "als ik de namenlijst hier zou aantreffen, zou ik hem persoonlijk verbranden.'' De gemeenteraad twijfelde aan het bestaan van de lijst na klachten van jonge ouders. Abouteleb zegt dat hij altijd tegen de lijst is geweest.

'Laat ouders vrij om te kiezen'

Eerder riepen de coalitiepartijen PvdA en CDA al op dat ouders de vrijheid moeten hebben om elke naam voor hun kind te kiezen. ,,De Marokkaanse overheid moet Marokkaanse Nederlanders niet belemmeren'', aldus Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem van de PvdA. Ook zijn CDA-collega Madeleine van Toorenburg wil de ouders ,,vrijheid geven om een naam aan hun kind te geven''.
De kwestie is complex omdat Marokko mensen van Marokkaanse afkomst automatisch een Marokkaanse paspoort geeft waar zij niet vanaf kunnen komen. Voor kinderen met een niet-Arabische voornaam betekent dit dat zij wel het Marokkaanse paspoort dragen, maar niet bij de autoriteiten staan geregistreerd. Daarbij komt dat de regering in Rabat met de eis van 'Arabische' namen voorbij gaat aan het feit dat veruit de meeste Marokkaanse Nederlanders tot de Berbers behoren, en dus geen Arabier zijn.
Marokko weigert echter gehoor te geven aan de oproep vanuit Nederland. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Taieb Fassi Fihri zei onlangs tijdens een bezoek van zijn Nederlandse ambtgenoot Maxime Verhagen nog dat de registratie een interne Marokkaanse aangelegenheid is.