nieuws

'Verongelukt vliegtuig viel drie keer'

ROTTERDAM - Het vliegtuig dat woensdag bij Schiphol verongelukte viel niet in een keer uit de lucht. Dat zei de Rotterdammer Mustafa Gümüsj vrijdagochtend op Radio Rijnmond. Tijdens de crash raakte hij zwaargewond.
Op het gps-scherm in het vliegtuig zag de 31-jarige scheepsspuiter uit Rotterdam-Zuid dat het toestel kort voor de crash een snelheid van 343 kilometer per uur had. Na een korte, zachte val van een paar seconden, leek het vliegtuig zich te stabiliseren. Dit herhaalde zich vervolgens nogmaals, waarna het toestal bij de derde val crashte.
Volgens de Turkse pilotenvereniging Talpa had het toestel mogelijk veel last van turbulentie veroorzaakt door een vliegtuig dat kort ervoor op de luchthaven landde. De luchtverkeersleiding op Schiphol had de bemanning voor de extra turbulentie moeten waarschuwen, stelt Talpa.
De Rotterdammer Gümüsj brak zijn rug door de crash op twee plaatsen. Ondanks deze zware verwondingen lukte het hem zelf om het noodluik te open en van het vliegtuig weg te strompelen. Vrijdag onderging hij een zware operatie in een Utrechts ziekenhuis. Daar moet hij nog steeds vaak aan het drama terugdenken. Gümüsj zegt 's nachts moeilijk te kunnen slapen. Als hij zijn ogen dicht doet, beleeft hij de crash telkens weer opnieuw. Zijn vader en een broertje zijn inmiddels uit Istanbul overgekomen om hem te steunen.
Ironisch genoeg was Gümüsj naar Istanbul afgereisd om zich medisch te laten onderzoeken. Omdat uit dit onderzoek bleek dat hij gezond was, stapte hij met een goed gevoel in het vliegtuig.