nieuws

Onderscheiding voor directeur Diergaarde Blijdorp

ROTTERDAM - Vertrekkend directeur Ton Dorresteijn van Diergaarde Blijdorp heeft de Wolfert van Borselenpenning gekregen van de gemeente Rotterdam voor zijn inzet voor de diergaarde. Blijdorp neemt binnenkort afscheid van directeur Ton Dorresteijn.
Onder zijn leiding is er de afgelopen twintig jaar veel veranderd. TV Rijnmond blikt in een serie terug op een periode vol met hoogte- en enkele dieptepunten. Ton Dorresteijn is 'dik tevreden' met wat hij achterlaat.
De dierentuin kreeg wereldwijde bekendheid en onder zijn leiding stegen de bezoekersaantallen fors. Blijdorp wordt alom gezien als vooruitstrevend op het gebied van dierenwelzijn. De laatste jaren hebben veel dieren letterlijk meer ruimte gekregen. Blijdorp kreeg ook de naam een veilige haven te zijn voor bedreigde diersoorten.
In januari 2002 konden daardoor bedreigde schildpadden uit Hong Kong, die voor de soep waren bestemd, worden gered. En toen in 2005 de vogelgriep dreigde wist Blijdorp na een lange lobby voor elkaar te krijgen dat veel dieren preventief konden worden ingeënd.
Blijdorp staat wereldwijd bekend om zijn fokprogramma's. Uit het hele land kwamen bezoekers om de jonge dieren te bekijken. Vooral op het gebied van olifanten is Ton Dorresteijn specialist en coördinator voor het fokprogramma van Europa.
In de twintig jaar van zijn directeurschap gebeurden ook minder leuke dingen. De ontsnapping van gorilla Bokito staat nog bij iedereen op het netvlies gebrand. Maar ook gestolen pinguïns, hamerhaaien die de verhuizing naar het Oceanium niet overleefden en dieren die dood ter wererld kwamen behoorden tot de zwartere bladzijden in het bestaan van de directeur van de Rotterdamse zoo.