nieuws

UEFA straft Feyenoord zwaar

Legioen.cropresize-1.jpg
Legioen.cropresize-1.jpg
ROTTERDAM - Feyenoord moet een boete van 50.000 euro betalen voor de wanordelijkheden tijdens het UEFA Cup-duel tegen Lech Poznan eind vorig jaar. Daarnaast blijft een groot gedeelte van stadion De Kuip gesloten tijdens de volgende thuiswedstrijd in Europees verband.
Dat maakte de UEFA vrijdag bekend. ,,De UEFA heeft de gebeurtenissen hoog opgenomen en gezien de reputatie die we helaas hebben opgebouwd, is dit amper verrassend te noemen'', reageert algemeen directeur Eric Gudde op de straf.
Feyenoord verloor het groepsduel op woensdag 17 december met 0-1. Na het tegendoelpunt ontstonden er opstootjes op de tribunes. Daarbij raakte een Poolse supporter gewond toen hij in de stadiongracht belandde. Ook na afloop was het onrustig. Een groep Feyenoordfans hield zich op bij het Maasgebouw. Zij gooiden met stenen en vuurwerk. De spelersbus van Lech Poznan werd bekogeld. Agenten voerden enkele charges uit.
Tijdens de volgende Europese thuiswedstrijd moet Feyenoord de gehele Noordzijde en vak Z gesloten houden. In totaal gaat het om ongeveer 10.000 plaatsen. De UEFA wil met de opgelegde straf de supporters treffen die de oorzaak van de onrust waren. ,,De UEFA laat elke keer weer weten dat zij waardering opbrengen voor de manier waarop wij ons veiligheidsapparaat hebben ingericht'', aldus Gudde.
,,Maar aangezien dit al het dertiende incident in de laatste vijf jaar is, ontkomt men er waarschijnlijk niet aan om ons een zware straf op te leggen die Feyenoord zowel financiële- als imagoschade bezorgt. Alle trouwe supporters op de Noordzijde lijden hieronder. Het wordt tijd dat de kleine minderheid die zich aan dit soort gedragingen schuldig maakt, eens gaat beseffen dat de club hieraan kapot kan gaan.''
Feyenoord beraadt zich nog op verdere maatregelen rondom toekomstige Europese duels.