nieuws

De rol van RTV Rijnmond bij calamiteiten in de regio

ROTTERDAM - RTV Rijnmond is afgelopen weekend door veel mensen gemaild en gebeld over de berichtgeving over de brand bij Q8, afgelopen vrijdagavond in de Europoort. Ze klaagden over de berichtgeving over de brand.
Door Ronald Brouwers - Adjunct-hoofdredacteur RTV Rijnmond

Ook op deze website ontspon zich een omvangrijke en heftige discussie over de vraag of - met name Radio Rijnmond- de bevolking van Voorne-Putten voldoende heeft geïnformeerd. Wat opviel was grote onvrede over de volgens velen tekortschietende berichtgeving en daarnaast een gebrek aan kennis over de gang van zaken bij dergelijke calamiteiten.
Bij Radio Rijnmond werd vrijdagavond kort na negen uur gemeld dat er brand was uitgebroken bij het bedrijf. Dit is enkele minuten later gemeld in de uitzending van het programma Tennis Plaza. Toen duidelijk werd dat er mogelijk sprake was van een groot incident met mogelijke gevolgen voor de omgeving, is een verslaggever naar Q8 gestuurd en heeft de nieuwslezeres om het kwartier informatie over de brand gegeven.
Om tien uur meldde de verslaggever zich ‘live’ bij Q8 in het nieuws. Tegelijkertijd kwam de woordvoerder van de hulpverlenende diensten in het nieuws. Nieuwe ontwikkelingen werden gemeld zodra die zich aandienden. Radio Rijnmond functioneerde op deze avond ‘gewoon’ als nieuwszender. De overheid (lees: de hulpverlenende diensten) zag geen reden om het station als calamiteitenzender in te zetten en behandelde de redactie van RTV Rijnmond net als alle andere media. Niettemin blijkt een groot deel van de bevolking ten onrechte in de veronderstelling, dat Rijnmond bij grote incidenten ook een speciale rol zou vervullen.
Het is niet de eerste keer, dat luisteraars van Radio Rijnmond massaal klagen over het vermeend tekort schieten van de omroep bij calamiteiten. Wat de klagers vaak niet weten is dat de redactie van Rijnmond bij calamiteiten ook zelf de grootst mogelijke moeite ondervindt om informatie te krijgen. In het onderhavige geval heeft Kuwait Petroleum pas later op de avond RTV Rijnmond te woord gestaan. Ook bleek de bereikbaarheid van de woordvoerder van de hulpverlenende diensten niet optimaal.
Het bedrijf plaatst woensdag een advertentie in lokale kranten met informatie over de gebeurtenissen van vrijdagavond.
Heeft u een vraag of opmerking over de rol van RTV Rijnmond bij calamiteiten in de regio? U kunt hier in contact komen met de hoofdredactie van RTV Rijnmond.
Over bovenstaande gebeurtenissen was maandag op Radio Rijnmond, in het dagelijkse actualiteitenprogramma Rijnmond Nu, een gesprek te horen met directeur Don Berghuis van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, en adjunct-hoofdredacteur Ronald Brouwers van RTV Rijnmond