nieuws

Justitie jaagt op skimmers

skimmen.cropresize.2.jpg
skimmen.cropresize.2.jpg
ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie besteedt extra aandacht aan de bestrijding van skimmen. Het OM bekijkt samen met de politie, het ministerie van Justitie en de banken hoe het illegaal kopiëren van bankpasgegevens kan worden aangepakt.
Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij reageerde op vragen van de PvdA en de VVD. De fracties maken zich zorgen over de toename van pinpasfraude.
Onder meer kaartautomaten op NS-stations zijn de afgelopen periode geregeld misbruikt door skimmers. Verder waarschuwde de politie in Dordrecht vrijdag voor een neppostbode die het voorzien had op de pasgegevens.
De man belde bij drie slachtoffers aan met een pakketje en vroeg een bedrag te pinnen. Dat pinnen mislukte zogenaamd, maar door het skimmen had hij wel de pasgegevens van de slachtoffers. Vervolgens haalde de man met een vervalste betaalpas grote bedragen van de bankrekeningen van de getroffen mensen.
Justitie, politie en banken gaan de aard en omvang van het skimmen in kaart brengen. Ook bekijken ze welke rol de diverse instanties kunnen spelen bij de aanpak van het probleem en welke verbeteringen mogelijk zijn om het skimmen gerichter te bestrijden, aldus Hirsch Ballin.