nieuws

Dordtse hoofdofficier: Meer gedwongen opnames veelplegers

ROTTERDAM - Burgemeesters zouden vaker gebruik moeten maken van hun bevoegheid om mensen met een psychische stoornis gedwongen op te laten nemen. De Dordtse hoofdofficier Paul van der Beek wil dat er tientallen mensen per jaar meer in de klinieken terecht komen, maar dat gebeurt niet omdat de betrokken instanties het onderling niet eens zijn.
Het gaat Van der Beek vooral om de veelplegers. Veel van hen hebben een psychische stoornis. Als ze al onder behandeling zijn, moeten ze regelmatig hun medicijnen innemen. Maar door hun ongestructureerde leven komt het daar vaak niet van, aldus Van der Beek.
Als de politie een overlastgevende veelpleger opgepakt denkt te hebben met een psychische stoornis, belt ze een psychiater om dat te checken. Daarna moet de burgemeester toestemming geven om de veelpleger langer vast te houden, in afwachting van de behandeling door de rechtbank. De rechter bepaalt of er een plek gezocht moet worden in een psychiatrisch ziekenhuis.
Maar volgens Van der Beek zijn de betrokken instanties het onderling niet eens over de aanpak van de overlastgevende veelplegers, waardoor er in zijn ogen te weinig gedwongen opnames zijn.
De komende tijd probeert hij de partijen op een lijn te krijgen.