nieuws

Mario Been nieuwe trainer Feyenoord

ROTTERDAM - Mario Been is met ingang van het volgend seizoen de nieuwe trainer van Feyenoord. De Rotterdamse club laat weten dat beide partijen het eens zijn geworden over een contract voor drie jaar.
De 45-jarige Been is nu nog trainer van NEC uit Nijmegen; hij wordt de opvolger van de eerder deze maand ontslagen Gertjan Verbeek. Vrijdag kwam al naar buiten dat de clubleiding van Feyenoord in gesprek was met Been om hem te polsen voor het hoofdtrainerschap. Toen werd er met name gesproken over de financiële situatie van Feyenoord.
'Been kan het beste uit de spelersgroep halen'
Namens Feyenoord kwamen directieleden Eric Gudde en Onno Jacobs snel tot overeenstemming met Been en diens zaakwaarnemer Rob Jansen. "Bij beide partijen was er vanaf het eerste begin de wens om er samen uit te komen en dat is dan ook in recordtempo gelukt", aldus algemeen directeur Eric Gudde op de website van de Stadionclub. "Wij zijn ontzettend blij dat Mario Been onze nieuwe hoofdtrainer is. Hij weet als geen ander hoe deze club in elkaar zit en heeft zich daarnaast de afgelopen jaren geprofileerd als een uitstekende trainer, die het beste uit een spelersgroep kan halen", aldus Gudde. Nu de trainer is vastgelegd, kan de club beginnen aan de zoektocht naar een nieuwe technisch directeur.
Overzicht carrière Mario Been
De trainerscarrière van Mario Been begint bij Excelsior, waar hij in zijn eerste jaar de amateurs traint, de A1 doet en assistent bij het eerste is. Dat wordt op dat moment getraind door Adrie Koster. In 2000 maakt Been de overstap naar Feyenoord, waar hij opnieuw assistent wordt. Ditmaal onder Leo Beenhakker en later onder van Bert van Marwijk, waarmee hij de UEFA-Cup wint. Ruud Gullit kiest als nieuwe hoofdtrainer voor Zeljko Petrovic als assistent. Tot teleurstelling van Been, die trainer wordt van Jong Feyenoord en op de laatste speeldag het kampioenschap mist. Het seizoen daarna keert Been terug bij Excelsior. Het is zijn eerste baan als hoofdtrainer. Direct maakt hij de Kralingers kampioen van de eerste divisie. Een knappe prestatie, omdat Excelsior een jaar eerder onder John Metgod nog als 12de eindigde.
Na stroeve start succes in Nijmegen
Zijn succes blijft niet onopgemerkt. Tijdens het WK in 2006 is Been assistent van Beenhakker bij Trinidad en Tobago. Daarna gaat hij aan de slag bij NEC in Nijmegen. Na een stroeve start heeft de nieuwe trainer van Feyenoord ook in Nijmegen succes. Voor de derde keer in 108 jaar plaatst NEC zich voor Europees voetbal. In het UEFA Cup toernooi overwintert Been zelfs en speelt hij volgende maand tegen HSV.
Afbeelding: Mario Been (op de rug gezien) als assistent-trainer van Feyenoord bij de eerste training in het seizoen 2002-2003 en juichend als coach van NEC na het behalen van Europees voetbal, vorig seizoen