nieuws

Gehandicapten zien nog problemen met chipkaart

ovchip.cropresize.tmp.jpg
ovchip.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Gehandicaptenorganisaties constateren tien dagen voor de afschaffing van de strippenkaart in de Rotterdamse metro nog problemen met de ov-chipkaart. Zo weet een blinde niet welk poortje hij of zij moet nemen.
,,Ook een blindegeleidehond kan geen rode kruizen lezen'', aldus een woordvoerder namens MEE Rotterdam (mensen met een beperking) en Vereniging van Gehandicaptenorganisaties Rotterdam (VGR).
Voor mensen met een verstandelijke beperking is de kaart moeilijker te begrijpen dan een strippenkaart. Bovendien kan de chipkaart zelf niet door blinden worden opgeladen in de automaten, omdat die niet goed toegankelijk zijn. Een ander probleem is dat een blinde het saldo op zijn kaart niet kan lezen als hij een poortje passeert.
,,Het zou handig zijn als dat thuis wel kan als je inlogt'', stelt de Vereniging Gehandicaptenorganisaties Rotterdam. ,,Maar in de praktijk kan het wel een week duren voordat je reizen te zien zijn op je persoonlijke pagina.''
De organisatie suggereert de invoering van een telefoonnummer waar een blinde zijn ov-chipkaartsaldo kan horen. De ideale situatie doet zich in Londen voor, waar er altijd iemand bij de poortjes staat. ,,Dat is de perfecte oplossing'', aldus de zegsman. ,,Geen machine kan de behulpzaamheid van een mens overnemen.''
MEE en de Gehandicaptenorganisatie Rotterdam zijn bang dat de problemen pas echt duidelijk worden als de strippenkaart op 29 januari helemaal wordt afgeschaft.