nieuws

Groepje verstoort vreedzaam Gaza-protest

ROTTERDAM - De vijf jongeren die vrijdagavond in Rotterdam werden opgepakt voor het roepen van racistische leuzen zijn weer vrij. Volgens de politie konden de jongeren wettelijk gezien niet langer vastgehouden worden. Justitie gaat nu bepalen of de jongeren voor de rechter moeten verschijnen.
De vijf jongeren verstoorden op het Binnenwegplein in het centrum van Rotterdam een betoging van zo'n 150 mensen tegen de Israelische aanvallen in de Gazastrook. Zo'n twintig jongeren maakten zich los van de betogers en riepen al rennend over straat discriminerende leuzen, intimideerden voorbijgangers en hielden auto's tegen. Agenten wisten vijf herrieschoppers aan te houden.
De overgrote meerderheid van de betogers protesteerde vreedzaam. Er was vrijdag extra veel politie op de been om uitwassen zoals bij de protesten van een week geleden te voorkomen. Toen riep een klein groepje jongeren leuzen als 'Hamas, Hamas, Joden aan het gas'.

Stille tocht Maassluis

De politie benadrukt dat de meeste betogers tegen het geweld in de Gazastrook wel vreedzaam demonstreerden. Zo was er vrijdagavond ook een stille tocht in Maassluis, georganiseerd door de moskeeën en kerken. Enkele honderden mensen liepen vanaf de Turkse Yeni Camii moskee aan de Elektraweg naar de Immanuelkerk. De stille tocht verliep volgens de politie zonder incidenten.
Door het Israëlische offensief zijn sinds eind december al 1200 Palestijnen om het leven gekomen, onder wie meer dan 400 kinderen. Aan Israelische kant verloren dertien mensen het leven, meest millitairen.
foto: het protest van een week geleden