nieuws

Joden in Rotterdam bezorgd over anti-Israel demonstraties

Joden in Rotterdam bezorgd over anti Israel demonstraties
ROTTERDAM - Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft vrijdagmiddag een gesprek gehad met Simon Cohen, lid van de Joodse gemeenschap in Rotterdam en voorzitter van platform levensbeschouwelijke religeuze organisatie.
Door de vele protestacties van Islamitische Rotterdammers tegen de Israelische aanval op Gazastrook zou een aantal joden in de stad in het openbaar geen keppeltje meer durven te dragen. Ook zouden ze zich soms onveilig voelen op straat.
Er waren meerdere demonstraties tegen de Israelische aanval op de Gazastrook. Vooral tijdens het afgelopen weekend ging het mis. Daar werden door demonstranten meerdere malen kwetsende leuzen geroepen. Zo was er regelmatig de leus "Hamas, Hamas, Joden aan het gas te horen." En ondertussen zou een deel van de Joodse gemeenschap zich in de stad niet meer veilig voelen.
Burgemeester Aboutaleb is vrijdagmiddag bij Simon Cohen op bezoek geweest . Tijdens dit bezoek is er uitgebreid gesproken over de angstige gevoelens van sommige Joden in de stad.
Vrijdagavond vond er opnieuw een demonstratie tegen Israel plaats, georganiseerd door het Anti Imperialisme Platform. Er kwamen naar schatting 150 mensen naar het Binnenwegplein. De demonstratie verliep rustig, maar na afloop van de betoging bleven er wat jongeren achter, die racistische leuzen scandeerden. De politie pakte zes jongeren op.