nieuws

Aboutaleb tegen nieuw onderzoek Fethullah Gülen

ROTTERDAM - Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam ziet niets in nieuw onderzoek naar de invloed van de Turkse Fethullah Gülen-beweging. Het aanpakken van de beweging gaat in tegen de vrijheid van meningsuiting, vindt Aboutaleb.
Leefbaar Rotterdam had donderdag om een nieuw onderzoek gevraagd na een presentatie van haar eigen bevindingen in bijzijn van Aboutaleb. Anita Fähmel van Leefbaar deed de afgelopen maanden onderzoek naar de invloed van Gülen in Rotterdam.
Volgens het raadslid worden in de Maasstad tientallen bedrijven, scholen en kranten gedomineerd door het gedachtegoed van Gülen. De omstreden denker en prediker zou erop uit zijn om de maatschappij te islamiseren. Organisaties die banden hebben met Fethullah Gülen zouden geen subsidie meer mogen krijgen, aldus Leefbaar.
Maar Aboutaleb zegt dat eerder onderzoek van zijn voorganger Opstelten heeft aangetoond dat Fethullah Gülen niet voor problemen zorgt in de stad. De beweging mag daarom gewoon zijn gedachtegoed uitdragen, aldus Aboutaleb.