nieuws

'Harde aanpak fraude in thuiszorg'

uenzo.jpg
uenzo.jpg
ROTTERDAM - Thuiszorginstellingen die fraude plegen, moeten hard worden aangepakt. Daarvoor pleit de organisatie van thuiszorgorganisaties Actiz. Actiz reageert hiermee op de aanbevelingen van het Openbaar Ministerie en politie in Rotterdam.
Zij onderzochten fraude bij thuiszorginstelling U en Zo, vooral gericht op moslims. Het OM verdenkt bestuursleden van de organisatie miljoenen achterover gedrukt te hebben. De mannen zouden zorg hebben aangevraagd voor hun cliënten, daar geld voor hebben gekregen, maar de zorg vervolgens nooit hebben geleverd.
Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor het uitkeren van het geld. Volgens Actiz moeten zij veel beter opletten op juiste besteding van budgetten die door Nederlandse premiebetalers worden opgebracht.
Actiz vindt dat de zorgverzekeraars malafide thuiszorgbedrijfjes goed in de gaten moeten houden. Ze zouden vaak hun personeel slecht betalen en extra concurrentie opleveren voor bonafide instelingen. Daarbij bezorgen ze de branche een slechte naam, aldus de koepel van thuiszorginstellingen.