nieuws

PvdA wil onderzoek naar overname Vlietland

ROTTERDAM - Minister Ab Klink van Volksgezondheid moet onderzoeken of de overname van het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis door een zorgverzekeraar door de beugel kan. Zo niet dan moet hij een streep halen door de overnameplannen. Dat zegt PvdA-Kamerlid Van der Veen.
Het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam wordt overgenomen door een coöperatie waaraan onder meer het personeel, huisartsen uit de regio en zorgverzekeraar DSW deelnemen. Volgens de PvdA is het mogelijk een probleem dat een zorgverzekeraar onderdeel uitmaakt van de coöperatie.
Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat zorgverzekeraars zich bij hun leest moeten houden. Volgens de Kamer is het niet goed voor de vrije keuzemogelijkheden van patiënten als hun zorgverzekeraar een eigen ziekenhuis heeft.
Het is voor het eerst dat een zorgverzekeraar zo nauw betrokken raakt bij een ziekenhuis. Volgens de Raad van Bestuur heeft de coöperatie geen winsbejag. Als er rendement ontstaat, wordt dat geïnvesteerd in het ziekenhuis.
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie is juist blij met de overname. De federatie spreekt van een 'geschenk uit de hemel', omdat de zorg zo beter op elkaar kan worden afgestemd.