nieuws

College: Nieuwe Kuip aan Maasoever

ROTTERDAM - Het Rotterdamse college wil dat de nieuwe Kuip aan de oever van de Nieuwe Maas komt. Wethouder Bolsius presenteerde woensdagochtend de voorkeur van het stadsbestuur.
In september werden drie mogelijke locaties voor het stadion gepresenteerd en de Maasvariant viel bij veel partijen- waaronder Feyenoord- meteen in goede aarde. Die variant is licht aangepast: het nieuwe stadion wordt niet gedeeltelijk in de rivier gebouwd zoals de bedoeling was. Dit zou te duur zijn en minder goed voor de natuur op het Eiland van Brienenoord.
De nieuwe Kuip is onderdeel van het zogeheten Stadionpark. Andere onderdelen daarvan zijn het huidige Stadion Feijenoord, een vergroot Topsportcentrum, een kunstijsbaan van 400 meter en een reeks sportvelden. 'Stadionpark' moet een mix worden van top- en breedtesport en recreatie. De oude Kuip blijft in de plannen gewoon staan en krijgt een nieuwe functie.
De gemeente wil dat heel Rotterdam-Zuid meeprofiteert van de nieuwe ontwikkelingen. Zo komen er extra verbindingen met de deelgemeenten Feijenoord en IJsselmonde en wordt een metrolijn aangelegd van het Zuidplein, via het Stadionpark, naar Kralingse Zoom.
De tweede Kuip moet in 2016 klaar zijn en telt minimaal 80.000 zitplaatsen. De mogelijkheid wordt opengelaten om een stadion te bouwen met 100.000 stoelen. Dat zou bijvoorbeeld aan de orde zijn als in Nederland de Olympische Spelen worden gehouden.
De kosten van het hele project Stadionpark worden geraamd op 2 à 3 miljard euro.
De Rotterdamse gemeenteraad moet nog instemmen met het Stadionpark en de plek van het nieuwe stadion.
Afbeelding: Artist impression van A2 Studio