nieuws

'Groei uit Rotterdamse haven'

ROTTERDAM - De eerste helft van 2009 pakt zeer negatief uit voor de Rotterdamse haven. Dat voorspelde voorzitter Wim van Sluis van havenondernemings-organisatie Deltalinqs zaterdag.
Van Sluis voorspelt een krimp van de overslag van 2 tot 4 procent in de eerste helft van 2009. ,,We hebben nog nooit zo'n scherpe vraagdaling meegemaakt.'' De eerste helft van 2008 was positief met 7,7 procent groei. ,,Maar in oktober zaten we op min 7 en in november op min 10.''
Het gaat niet alleen slecht in de overslag; volgens de Deltalinqs-voorzitter schroeven enkele tientallen chemische bedrijven voor de komende vier tot zes weken hun productie fors terug.
Na de zomervakantie komt de overslag van goederen en grondstoffen in de prognose van van Sluis weer op gang. ,,Mensen stellen hun aankopen nu uit, maar ze blijven niet op hun geld zitten.''
De gevolgen van de vraaguitval zullen bijna overal in het Rijnmondgebied merkbaar zijn in de vorm van faillissementen en overnames. Vooral de transportsector wordt volgens van Sluis zwaar getroffen.