nieuws

Wethouder Hellevoetsluis struikelt over havengelden

vanprooijen.cropresize.tmp.jpg
vanprooijen.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De Hellevoetse wethouder Leen van Prooijen (Inwonersbelang Hellevoetsluis) stapt op. Aanleiding daarvoor is een conflict met de drie watersportverenigingen in Hellevoetsluis over de verhoging van de haventarieven.
In een brief aan de gemeenteraad schrijft Van Prooijen dat het hem niet is gelukt om de watersportverenigingen een hoger tarief op te leggen voor het gebruik van de Hellevoetse havens in het kanaal en Het Groote Dok. Overleg met de watersportverenigingen Hellevoetsluis, Waterman en Haringvliet leverde niets op.
De gemeenteraad ging in 2005 akkoord met een verhoging van het havengeld met 2 euro per vierkante meter: van 3,50 euro naar 5,50 euro. Van Prooijen ging hier vlak na zijn aantreden in 2006 mee aan de gang.
De watersportverenigingen zeggen dat de contributie voor hun leden met een kwart omhoog moet als de haventarieven verhoogd zouden worden. Ze vinden dat zo'n grote stijging van de contributie alleen maar kan als er tegelijkertijd meer faciliteiten voor de watersporters in de Hellevoetse havens komen. Maar dat was voor de gemeente niet aan de orde. De verenigingen weigerden daarom de verhoging te betalen.
Van Prooijen is tot de conclusie gekomen dat hij opgezaldeld zat met een onuitvoerbaar besluit van de gemeenteraad en besloot daarom per direct te vertrekken. Hij wil zijn besluit niet verder toelichten.
Foto: Van Prooijen afgelopen zondag tijdens een van zijn laatste publieke optredens als wethouder, de opening van de ijsbaan in het Droogdok Jan Blanken.