nieuws

Overname AD nagenoeg rond

ROTTERDAM - De overname van het AD door de Belgische uitgeverij De Persgroep is nagenoeg rond. De ondernemingsraad moet nog officieel zijn goedkeuring geven, maar dat lijkt een formaliteit.
Directie, hoofdredactie en redactieraad van de Rotterdamse krant zijn vóór. Het personeel is maandagochtend geïnformeerd over de voorgenomen verkoop van de krant.
De Persgroep is ook eigenaar van Het Parool. Na een reorganisatie is deze Amsterdamse krant weer succesvol. Mede daarom zien directie en hoofdredactie de overame door de Belgen wel zitten.
In een verklaring schrijft de top van het AD dat de krant er sterk bij gebaat is één aandeelhouder te hebben waardoor er 'veel slagvaardiger opgetreden kan worden'. Nu nog heeft het AD twee aandeelhouders: PCM en Wegener. Volgens voorzitter Den Elt van de redactieraad leidde dat vaak tot fricties omdat PCM sterk landelijk gericht is en Wegener juist regionaal.
'De Persgroep heeft bewezen een echte krantenuitgever te zijn die financieel sterk is. Of het allemaal gaat lukken, zal moeten blijken. Maar de nieuwe eigenaar is sterk in het maken van kranten en verdient er geld mee. Het is een sterke en solide partner met één bedrijfsvisie,' aldus Den Elt.
De redactieraad eiste eerder dat er geen gedwongen ontslagen onder de 440 medewerkers mochten vallen na de overname, maar Den Elt zwakt dat nu af. 'De overname zal banen kosten, maar dat gebeurt bij iedere uitgeverij en is inherent aan het economisch tij waarin we verkeren. Het is de realiteit in de dagbladwereld waar we niet aan ontkomen.'
Foto: de redactie van het AD aan de Marten Meesweg in Rotterdam Alexander