nieuws

Onderwijsmuseum verwerft uniek schetsboek

ROTTERDAM - Het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam heeft een uniek schetsboek van de beroemde illustrator Cornelis Jetses verworven. Dat heeft het museum zondag bekendgemaakt.
Jetses (1873-1955) maakte in het schetsboek onder meer ontwerpen voor de beroemde schoolplaat Aan het hof van Karel de Grote, die in 1941 bij uitgeverij Wolters zou verschijnen.
In 1935 gebruikte Jetses zijn zomervakantie voor een reis naar Duitsland om er in verschillende kloosters, kerken en musea schetsen te maken voor deze schoolplaat. Zijn reis bracht hem onder andere naar het Kunstgewerbemuseum in Keulen, de Kaiserpfalz in Gelnhausen, de abdij van Lorsch en het National Museum in München. Op al deze plekken tekende hij gebruiksvoorwerpen, bouwfragmenten en kunstvoorwerpen uit de tijd van Karel de Grote.
Het schetsboek biedt volgens het museum een prachtige kijk in de grondige werkwijze en lange weg die Jetses aflegde tot de totstandkoming van de uiteindelijke schoolplaat. De nieuwe aanwinst is afkomstig uit een particuliere collectie. Het boek is vanaf 8 december in het museum te zien.
Cornelis Jetses is vooral bekend geworden om zijn gedetailleerde illustraties in schoolboeken, schoolplaten en historische prenten. Ook maakte hij het illustere leesplankje met de opsomming Aap-Noot-Mies, waarmee generaties Nederlandse kinderen hebben leren lezen. Verder was hij de man achter de tekeningen in de boeken over het oerdegelijke Drentse kleuterduo Ot en Sien.
De aanschaf van het schetsboek vormt de opmaat voor een grote tentoonstelling die het Onderwijsmuseum in Rotterdam vanaf eind januari wijdt aan Jetses. Hierin staan de schoolplaten van de tekenaar centraal.