nieuws

Boskalis ziet af van overname Smit Internationale

ROTTERDAM - Boskalis stopt zijn pogingen om Smit Internationale over te nemen. De baggeraar uit Papendrecht wilde 1,1 miljard betalen voor de beursgenoteerde aandelen van Smit, maar maakte donderdag bekend dit bod in te trekken.
Topman Peter Berdowski van Boskalis schrijft in een verklaring dat er de afgelopen maanden overleg is gevoerd met de raad van bestuur en de raad van commissarissen van Smit. Beide ondernemingen hebben uitvoerig gesproken over het opknippen van het Rotterdamse bedrijf, maar konden het uiteindelijk niet eens worden over de manier waarop de maritieme dienstverlener na de overname opgesplitst zou worden.
Ook de huidige economische en financiële crisis maken dat het Papendrechtse Boskalis het overnamebod niet doorzet.
Boskalis had vooral belangstelling voor het bedrijfsonderdeel dat zware sleepdiensten op zee uitvoert. Daarnaast zou de terminaldivisie ondergebracht moeten worden bij een gezamenlijke onderneming van Boskalis en het Saudische Rezayat. De havensleepdiensten van Smit zouden worden afgestoten.
De raad van bestuur van Smit verzette zich van begin af aan tegen de overnamepoging van Boskalis. Directie en raad van commissarissen lieten in september weten tegen opsplitsing te zijn omdat het bedrijf gelooft in zijn strategie om alle maritieme diensten geïntegreerd aan te bieden. Daarom is praten met Boskalis 'niet in het belang van de onderneming en de daarbij betrokken partijen', aldus de directie en de raad van commissarissen. Bovendien vond de top van Smit het bod van 1,1 miljard euro te laag.
Ook FNV Bondgenoten was fel gekant tegen opdeling van Smit Internationale. "Als de sleepdiensten verkocht worden, betekent dit dat de werknemers niet langer zeker zijn van hun werk en al helemaal niet van hun arbeidsvoorwaarden'' zei bestuurder Joost van der Lecq van de vakorganisatie.
Foto: topman Peter Berdowski van Boskalis