nieuws

Havenbedrijf steunt Smit in protest tegen vijandige overname Boskalis

ROTTERDAM - Bij het Rotterdamse sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale heerst al twee maanden onrust. Baggeraar Boskalis uit Papendrecht wil het bedrijf overnemen en dat zien de medewerkers niet zitten. Ook de directeur van het Havenbedrijf, Hans Smits, vindt de eventuele overname een slecht idee.
Volgens Smits zou de overname rampzalig zijn voor de Rotterdamse haven: "Het geeft spanning en onrust op de werkvloer bij de sleepdienst", aldus Smits. Ook vindt hij het spijtig dat Rotterdam met de overname wéér een hoofdkantoor kwijtraakt.
Hij deed zijn uitspraken maandag op een symposium van het Havenbedrijf. De kans is groot dat Boskalis alleen de baggerafdeling behoudt en de sleepdivisie verkoopt. En dat stuit de slepers van Smit tegen de borst. Ook directeur Ben Vree van Smit is tegen het vijandige bod van Boskalis. "Smit is een traditie. Heel veel mensen werken hier al veertig, vijftig jaar. Dat doe je niet als je geen binding met het bedrijf hebt", aldus Vree.
Die mening leeft ook onder de werknemers van Smit. Eén van hen is Ron Post. Hij is uitgesproken tegenstander van de overname:"Ik heb wel met baggeraars gewerkt, maar de mentaliteit is daar zo anders. Totaal niet te vergelijken. Boskalis moet het niet doen. Handen af van Smit. " Hij eindigt met een welgemeend advies: "Boskalis: doe waar je goed in bent, dan doen wij het ook ".
Op 8 december moet Boskalis laten weten of het bedrijf zijn vijandige bod doorzet. Tot die tijd blijven de werknemers van Smit Internationale strijdbaar.