nieuws

Kabouter Buttplug op zijn plek op het Eendrachtsplein

ROTTERDAM - Kabouter Buttplug is vrijdag met een grote kraan op het Eendrachtsplein in het centrum van Rotterdam geplaatst. Dat gebeurde vroeg in de avond, iets later dan gepland.
In 2001 bestelde Rotterdam het bijna 3 ton kostende kunstwerk Santa Claus bij de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy, die met het beeld een kritische noot tegen de consumptiemaatschappij wilde uiten.
Het zou in eerste instantie vlakbij De Doelen komen, maar er ontstond ophef over het beeld. Mensen zouden aanstoot nemen aan het object dat de kabouter vast heeft. In zijn hand houdt hij volgens hen een seksspeeltje. Maar anderen zien in het 'apparaat' een kerstboom of een raketijsje.
De aanschaf kon echter niet meer worden teruggedraaid. Omdat de meerderheid van de gemeenteraad Kabouter Buttplug niet op straat wilde hebben, stond hij sinds september 2005 in de binnentuin van Boijmans Van Beuningen. Het museum had echter op die plek een ander kunstwerk ingepland. Daarom stond de kabouter sinds augustus net buiten de museummuren.
Het college van burgemeester en wethouders heeft voor het Eendrachtsplein gekozen omdat de kabouter daar goed zichtbaar is. Verder sluit de plek aan op de internationale beeldenroute van de Westersingel en bevinden zich diverse musea en culturele instellingen in de omgeving.