nieuws

'Zittende' advocaat tot de orde geroepen

21-08-moslim.jpg
21-08-moslim.jpg
ROTTERDAM - De Raad van Discipline in Den Haag behandelt maandag de klacht tegen de orthodoxe moslim en advocaat Mohammed Enait.
De raadsman weigert uit geloofsovertuiging op te staan voor rechters die de rechtszaal komen binnenlopen.
De Tweede Kamer toonde zich geschokt door de houding van Enait. Ook minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin was het niet eens met diens optreden. Advocaten dienen respect te tonen voor de rechtsstaat en daarom op te staan wanneer de rechters de rechtszaal binnenkomen, zei de bewindsman.
De deken van de Orde van Advocaten in Rotterdam diende de klacht in. Hij kwam daartoe nadat de omstreden advocaat een toelichting op zijn gedrag had gegeven. De Raad van Toezicht van de Rotterdamse Orde van Advocaten is na het gesprek tot het oordeel gekomen dat er 'gegronde redenen bestaan' om tuchtrechtelijk tegen de houdin van Enait op te treden.
Vooral de weigering van Enait om voor de rechtbank op te staan bij aanvang en beëindiging van de zitting en het door hem in strijd met de Advocatenwet dragen van een hoofddeksel, beschouwt de Raad van Toezicht als verwijtbaar gedrag.
Enait noemde de commotie rondom zijn persoon en de klacht een 'moderne vorm van een lynchpartij'. Volgens hem worden 'succesvolle moslims vastgenageld'. Hij zei eerder het proces met vertrouwen tegemoet te zien.
De zaak wordt behandeld in het Paleis van Justitie in Den Haag. Een woordvoerster van de Raad van Discipline zei dat een uitspraak meestal twee maanden op zich laat wachten.