nieuws

Geschiedenistheater Hart van Staal

ROTTERDAM - Na sleutelfabriek Lips in Dordecht is nu De Kabel in Alblasserdam aan de beurt. Het stuk Hart van Staal is gebaseerd op de verhalen van oud-werknemers van Staalfabriek de Kabel, nu Nedstaal.
Erfgoedcentrum Diep verzamelt persoonlijke verhalen over belangrijke historische gebeurtenissen in de Drechtsteden en bewerkt die tot een toneelstuk. Vorig jaar was de voorstelling over de werknemers van Sleutelfabriek Lips in Dordrecht een groot succes. Diep heeft schrijver Peter Marijnissen van Stichting Toendra daarom dus opdracht gegeven een stuk over de geschiedenis van De Kabelfabriek te schrijven.
De regionale Toneelgroep Gort & De Liefde speelt Hart van Staal. Jacqueline Gort, Peter de Liefde en Peter Weeting kruipen in allerlei werknemers: van het managment tot fabrieksarbeider. Twee oud-kabelaars op wiens verhalen het stuk voor een groot deel is gebaseerd,zijn Hink Bultema en Jan den Uijl. Hink begon in 1963 bij de afdeling hijsen en heffen. Hij heeft nog levendige herinneringen van de oude ingang waar elke morgen gestempeld moest worden.
Jan den Uijl heeft zich in bijna veertig jaar tijd opgewerkt tot hoofd Kwaliteitsdienst en Manager Verkoop en PR. Gedurende de jaren hield Jan een boekje bij met de titel: Lectuur voor droeve momenten. Daarin tekende Den Uijl grappige anekdotes en bijzondere uitspraken van collega's op. Theatergroep Gort & De Liefde heeft dankbaar gebruik gemaakt van Jan's boekje en het tot rode draad van de voorstelling gebombardeerd.