nieuws

Leefbaar wil dat Peper oude schuld betaalt

ROTTERDAM - Oud-burgemeester Bram Peper moet alsnog een bedrag van 30.000 euro terugbetalen aan de gemeente Rotterdam. Dat vindt fractievoorzitter Ronald Sörensen van Leefbaar Rotterdam.
Het bedrag -destijds 64.000 gulden- zou Peper ten tijde van de bonnetjesaffaire ten onrechte uit de gemeentekas hebben gehaald, zo oordeelde de gemeenteraad in 1999. In dat jaar werd het college in een motie opgeroepen dat bedrag terug te vorderen bij de oud-burgemeester, maar dat is nooit gebeurd. Ook de colleges die daarna kwamen -waaronder het vorige waar Leefbaar zelf in zat- hebben niets ondernomen.
De schuld van Peper is weer actueel na de verzoenende brief die burgemeester Opstelten in september naar zijn voorganger stuurde. Daarin stelt Opstelten voor om de banden tussen de gemeente Rotterdam en Peper te herstellen. De lucht is dermate opgeklaard dat Peper volgende week maandag een schilderij met zijn portret ophangt in de eregalerij van het stadhuis aan de Coolsingel.
De oproep van Sörensen wordt gesteund door de VVD en de SP. Fractleider Van Heemst van de PvdA wil het debat in de gemeenteraad afwachten voordat hij een definitief oordeel geeft. Wel bestaat volgens hem de kans dat de zaak die Opstelten graag wilde regelen, nu helemaal opengebroken wordt. Met andere woorden: dat de verzoening tussen Peper en de gemeente weer voorbij is.
De Rotterdamse gemeenteraad debatteert vermoedelijk donderdagmiddag over de kwestie-Peper.