nieuws

CvK Zuid-Holland opnieuw in opspraak

Jan Franssen.cropresize-1.jpg
Jan Franssen.cropresize-1.jpg
ROTTERDAM - Commissaris van de koningin Jan Franssen van Zuid-Holland is opnieuw in opspraak door één van zijn bijbanen, schrijft Nieuwe Revu. Franssen heeft een commissariaat bij aannemer Van Gelder Groep, die een vergunning kreeg voor de bouw van een omstreden kolencentrale op de Maasvlakte.
De vergunning werd verleend door de provincie. Greenpeace en SP-Statenlid Vermeulen vinden dat er daarom sprake is van belangenverstrengeling. Vermeulen wil nu dat Franssen zijn commerciële nevenfuncties neerlegt.
Drie jaar geleden kwam Franssen ook al in het nieuws over zijn bijbaantjes. Uit onderzoek van Elsevier bleek toen dat hij met 30 nevenfuncties het meeste bijkluste van alle commissarissen van de koningin. Een deel van de bijbaantjes had te maken met zijn functie en was onbetaald; een ander deel niet en werd goed betaald.
Elsevier rekende uit dat Franssen destijds met bijklussen ongeveer evenveel verdiende als met zijn functie als commissaris van de koningin.
Volgens een woordvoerder van Franssen heeft de commissaris zich nooit bemoeit met de vergunningen voor de kolencentrale, omdat die zijn afgehandeld door ambtenaren. Verder is de bijbaan van de commissaris goedgekeurd door alle partijen in Provinciale Staten behalve de SP.