nieuws

Aboutaleb blijft zeker 6 jaar burgemeester

ROTTERDAM - Ahmed Aboutaleb blijft de gehele ambtsperiode burgemeester van Rotterdam. Die garantie heeft hij de gemeenteraad gegeven, zegt de PvdA'er in reactie op kritiek van Leefbaar Rotterdam.
Nadat de gemeenteraad hem donderdag had voorgedragen, noemde Leefbaar Rotterdam hem een carrièrejager. De partij wijst erop dat Aboutaleb nog geen twee jaar staatssecretaris van Sociale Zaken is en dat hij eerder voortijdig zijn post als wethouder in Amsterdam verliet. Op de kritiek dat hij twee paspoorten heeft, wil de PvdA' er nog niet reageren.
Levensloop Ahmed Aboutaleb
Aboutaleb groeide op als zoon van een imam in een klein dorp in het Marokkaanse Rifgebergte. In 1976 kwam hij met zijn moeder en broers naar Nederland. Hij leerde snel Nederlands en volgde de HTS-opleiding telecommunicatie. Na zijn opleiding ging hij als verslaggever aan de slag bij Veronica en de NOS-radio en vervolgens bij RTL Nieuws. Daarna werd hij persvoorlichter op het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. In 1998 wordt Aboutaleb directeur van het instituut Forum. Vervolgens was hij als ambtenaar in dienst van de gemeente Amsterdam. In januari 2004 volgde hij de afgetreden Rob Oudkerk op als wethouder onderwijs, jeugd, werk en inkomen en grotestedenbeleid van Amsterdam. Sinds de moord op Theo van Gogh kwam Aboutaleb in het nieuws met zijn pogingen om de gemoederen te bedaren en bevolkingsgroepen bij elkaar te brengen. Hij baart opzien met stevige uitspraken over Marokkanen die volgens hem 'hun koffers maar moeten pakken als de Nederlandse rechtsstaat ze niet aanstaat'. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 krijgt hij van alle kandidaten in Amsterdam de meeste stemmen (46.217). Zijn ster in de (Amsterdamse) politiek is rijzende. In het nieuwe college van PvdA en GroenLinks behoudt hij zijn portefeuille van wethouder. Hij komt in het nieuws doordat hij de bijstand wil afschaffen voor vrouwen met een boerka. Aboutaleb toont zich een fervent voorstander van huisbezoeken bij aanvragers en ontvangers van een bijstandsuitkering. Weigerde de aanvrager of ontvanger aan een dergelijk bezoek mee te werken dan werd de aanvraag afgewezen, of kon de uitkering worden ingetrokken. In februari 2007 wordt Aboutaleb staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet Balkenende IV. Aanvankelijk werd hij getipt als Minister van Onderwijs, maar deze post wordt toebedeeld aan het CDA. Aboutaleb kan zijn ergernis over deze verdeling maar moeilijk verbergen. De dubbele nationaliteit van Aboutaleb (naast de Nederlandse nationaliteit heeft hij ook de Marokkaanse nationaliteit), leidt al voor zijn beëdiging tot kamervragen van de PVV. Dezelfde partij kondigde aan tijdens het debat om de regeringsverklaring met een motie van wantrouwen te komen tegen Aboutaleb en zijn collega Albayrak. Op 16 oktober 2008 wordt hij door de gemeenteraad van Rotterdam voorgedragen als nieuwe burgemeester van Rotterdam. Ook deze benoeming stuit op groot verzet van de Partij van de Vrijheid.
Bron: Wikipedia