nieuws

Niertransplantatie live te volgen in Erasmus MC

30-08-Erasmus_MC.cropresize-1.jpg
30-08-Erasmus_MC.cropresize-1.jpg
ROTTERDAM - Iedereen die altijd al eens heeft willen zien hoe een niertransplantatie met een levende donor in zijn werk gaat, kan donderdag terecht in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Twee operaties zijn dan live te volgen via een videoverbinding tussen de operatiekamer en de collegezaal.
's Ochtends is te volgen hoe de nier bij de donor wordt verwijderd. 's Middags is te zien hoe de nier bij de patiënt wordt geplaatst. Een chirurg en een nefroloog, een deskundige op het gebied van nieren, geven toelichting. Ook krijgt het publiek de mogelijkheid vragen te stellen aan het team in de operatiekamer. De anatomische les vindt plaats in het kader van de nationale Kennismaand.
Bij een niertransplantatie met een levende donor staat een gezonde persoon één van zijn nieren af aan een nierpatiënt. Vaak zijn het familieleden van een nierpatiënt, die tot donatie bereid zijn. Ook donderdag gaan twee familieleden onder het mes. In het Erasmus MC worden jaarlijks ongeveer honderd van deze transplantaties uitgevoerd.