nieuws

Rotterdammer maakt bejubelde film over bedreigde eskimo's

ROTTERDAM - In het Rotterdamse filmhuis Lantaren/Venster is vanaf donderdag een bijzondere film te zien. 'The Last Days of Shishmaref' gaat over de Inupiaq-eskimo's en is gemaakt door de Rotterdamse documentairemaker Jan Louter.
Twee weken geleden oogstte de film tijdens de première op de Filmdagen in Utrecht veel lof. 'The Last Days of Shishmaref' kreeg zelfs een nominatie in de categorie Beste Camera.
Jan Louter weet het nog als de dag van gisteren. Hij las in de Franse krant Libération een bericht over het verdwijnen van het eilandje Shishmaref in Alaska, waar een gemeenschap van zeshonderd Inupiaq-eskimo's woont. Door de klimaatverandering zal het eiland over tien jaar door de zee verzwolgen zijn. Het bericht sloeg bij Louter in als een bom en het idee voor zijn film The Last Days of Shishmaref was geboren.
Zijn film is inmiddels geselecteerd voor de documentaire-competitie van het American Film Institute in Los Angeles. Dit prestigeuze festival is van 31 oktober tot en met 9 november.
Eerst is er op 15 oktober in Lantaren/Venster aan de Gouvernestraat nog een speciale vertoning. Louter is dan zelf aanwezig is en beantwoord na afloop vragen uit het publiek. En op 9 november is de opening van een tentoonstelling over 'The Last Days of Shishmaref' in Las Palmas op de Kop van Zuid. Er zijn daar foto's te zien van Dana Lixenberg.