nieuws

Asbest aangetroffen na brand winkelcentrum

ROTTERDAM - Bij de sloop van de uitgebrande resten van winkelcentrum Waterland in Spijkenisse is een kleine hoeveelheid asbest gevonden. Er is geen gevaar voor de gezondheid, aldus de gemeente. Tijdens de brand is geen asbest vrijgekomen.
Het asbest ligt op de plek waar de C-1000 stond. Het zat in de oude kozijnen van de winkel en wordt natgehouden. In de loop van de week wordt het opgeruimd.
Het eerste blok huizen aan het Vlinderveen wordt nu door de brandweer geïnspecteerd en de CO2-meting bleek gunstig. Veel bewoners kunnen daardoor al weer terug naar hun huizen. Eneco is bezig de stroom te herstellen.
Ondernemers in winkelcentrum Waterland worden uitgenodigd voor een gesprek dinsdag op het stadhuis. Er wordt gekeken in hoeverre de gemeente kan helpen bij het zoeken naar vervangende winkelruimte. In de loop van volgende week wordt een bewonersbijeenkomst gehouden.
Meer dan honderd huizen moesten worden geëvacueerd toen een supermarkt en zeven winkels uitbrandden. Een aangrenzend sportcentrum bleef gedeeltelijk gespaard. De brandweer zette 130 mensen en veel materieel in en kreeg de brand in de loop van de nacht onder controle.
De bewoners werden opgevangen in een wijkcentrum. Een deel van hen kon zelf voor onderdak zorgen, 27 Spijkenissers brachten de nacht door in een hotel.
Het informatienummer 0181 696969 dat de gemeente had ingesteld, bleek zinvol. Het is honderden keren gebeld, onder meer door mensen die wilden weten wanneer ze hun huis of hun wijk weer in konden.