nieuws

'RET-controleurs misdragen zich'

ROTTERDAM - Volgens Ed van Heijzen, die in de jaren negentig als controleur voor de RET werkte, misdragen RET-controleurs zich regelmatig en wordt dat soort gedrag in de doofpot gestopt. Hij zegt dat in zijn boek 'Werken met tranen in je ogen'.
Zelf heeft hij zich nooit misdragen naar passagiers, maar een aantal collega's wel degelijk. Hij beschrijft in zijn boek diverse voorbeelden. Als mishandelde passagiers al aangifte wilden doen, werd dat niet geaccepteerd of ging een hogere chef binnen de RET zijn excuses aanbieden met een bos bloemen en een aantal strippenkaarten. Volgens Van Heijzen lag het probleem voor een deel aan de cultuur binnen de RET. Medewerkers hadden de keuze: meedoen of zwijgen.
De directie en de ondernemingsraad van de RET hebben het personeel maandag gezamenlijk een brief geschreven waarin ze hun trots uitspreken over alle medewerkers van het openbaar vevoersbedrijf. Directeur Pedro Peters en OR-voorzitter Henk van der Maden willen het personeel hiermee een hart onder de riem steken.
Volgens Peters gaat het om oude informatie en anonieme klachten. In 2007 zouden er maar vier klachten over controleurs zijn binnengekomen. Het vervoersbedrijf neemt dan ook geen maatregelen naar aanleiding van het boek.
GroenLinks en de PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad willen meer informatie over mogelijke misstanden.
Het boek van de oud-controleur verschijnt eind oktober.