nieuws

Celstraf voor dodelijke schietpartij Katendrecht

rechtbank.cropresize.tmp.cropresize.tmp.jpg
rechtbank.cropresize.tmp.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag Brian R. veroordeeld tot 24 jaar celstraf. De rechters houden hem verantwoordelijk voor het doodschieten van een 25-jarige Dominicaanse man in Katendrecht in januari van het vorig jaar.
R. kreeg de celstraf voor moord, meerdere pogingen tot moord en verkrachting. Om uit handen van de politie te blijven, was R. naar Leeuwarden gevlucht. De rechters achtten voldoende bewezen dat hij daar twee maanden later een vrouw verkrachtte.
De verdachte zou vlak voor de schietpartij in Katendrecht in een kroeg stevig zijn toegetakeld. Brian R. had direct daarop vrienden gebeld om met wapens langs te komen. Het leidde tot een schietpartij waarbij twee mannen net niet werden geraakt. Daarna was hij rondjes met de auto gaan rijden, op zoek naar een Dominicaanse man. Toen hij een bezoeker uit het café zag komen is hij uitgestapt en heeft hij het slachtoffer, Elvin del Carmen, achtervolgd. Deze spreidde de armen en riep "Hé vriend, ik niet, ik niet". Del Carmen werd van dichtbij doodgeschoten.
De rechter spreekt van een koelbloedige moord. Hij acht de kans dan de man weer in de fout zal gaan "maximaal". Brian R. had al een fiks strafblad. Desondanks legde de rechter hem geen levenslang op, zoals justitie in Rotterdam had gevraagd. Rechter van der Groen: "De rechtbank wil u niet het volledig perspectief op een terugkeer in de samenleving ontnemen".
Justitie belijkt nog of zij in beroep gaat tegen de straf.