Werkstraf voor chanteren Peter Bosz

Columnist Peter van de Rijt is woensdagmiddag door de politierechter in Rotterdam veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en één maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar. Justitie had 180 uur en twee maanden voorwaardelijk geëist. Volgens de rechter heeft hij technisch directeur Peter Bosz van Feyenoord gechanteerd.

De columnist van highlow.nl stuurde vorig jaar in juli en augustus agressieve e-mails aan Bosz, waarin hij schreef dat hij geheimen over hem bekend zou maken als Bosz niet een 20 jaar oude schuld zou vereffenen. Officier van Justitie Morsch noemt dit 'ordinaire chantage'.

Van de Rijt vertelde de rechter dat hij in 1988 Bosz als voetballer van RKC uit Waalwijk naar de Franse club Toulon haalde. Bosz zou hem toen mondeling hebben beloofd 30 duizend Franse Francs te geven als dank voor zijn hulp. Daarnaast zou hij met Bosz hebben afgesproken hem voor 800 gulden Franse les te geven. Van de Rijt zegt daarom nog ruim 5000 euro tegoed te hebben, maar kan dit niet bewijzen.

Bovendien zegt hij dat hij bij die transfer namens Toulon 200 duizend gulden zwart als handgeld heeft overgemaakt op een geheime bankrekening van Bosz in Luxemburg. Hij zegt hiervoor schriftelijke bewijzen te hebben en beweert zelfs dat Bosz hiervoor in Frankrijk is veroordeeld en een schikking heeft getroffen met de Belastingdienst.

Bij RKC werd eind jaren tachtig door de FIOD een zwartgeldcircuit ontdekt en werden een trainer en een bestuurslid veroordeeld tot taakstraffen. De toenmalige trainer van Toulon kreeg celstraf voor verschillende vergrijpen. Bij de transfer van Bosz werd niets strafbaars gevonden.

Politierechter De Knoop vindt dat het helemaal niet ter zake doet of Van de Rijt gelijk heeft of niet. De manier waarop hij zijn vordering kenbaar maakte aan Bosz, was volgens hem te aan te duiden als chantage. Hij houdt bij de straf rekening met de slechte gezondheid van Van de Rijt en met eerdere veroordelingen. De voormalig technisch directeur en vice-voorzitter van FC Volendam is namelijk twee keer veroordeeld voor fraude bij een sponsorcontract bij die club.

Van de Rijt heeft geen spijt van zijn e-mails aan Bosz, vindt de uitspraak van de politierechter 'krankzinnig' en gaat in hoger beroep. Bovendien zegt hij in een interview met RTV Rijnmond dat hij binnen enkele dagen een persconferentie belegt waarin hij meer geheimen over Bosz bekend maakt.

Feyenoorder Peter Bosz was niet bij de rechtszaak aanwezig, maar noemt in een telefonische reactie vanuit het buitenland de beschuldigingen 'onzin' en wil er verder geen woorden aan vuil maken.

Deel dit artikel: