nieuws

Nourdin el Ouali: ‘konvooi naar Gaza niet mislukt’

ROTTERDAM - Het plan om de Israëlische blokkade van de Gaza-strook met een goederenkonvooi kapot te maken is niet mislukt. Dat zegt het Rotterdamse raadslid Nourdin el Ouali, een van de coördinatoren van de schepen.
De boten zijn door Griekenland aan de ketting gelegd, andere schepen zijn zelfs gesaboteerd. ,,Toch is de actie niet mislukt’’, zegt het GroenLinks raadslid uit de gemeente Rotterdam. ,,We hebben aandacht gevraagd en gekregen voor de situatie in Gaza’’.
Volgens El Ouali is de blokkade van Gaza illegaal. Daarom wilde een groep activisten met hulpgoederen naar het gebied, maar dat ziet Israel niet zitten. De Grieken houden daarom de schepen aan de ketting. ,,De Grieken gebruiken daarvoor alle bureaucratische regels die ze kunnen verzinnen’’, zegt El Ouali. ,,Ze zijn vanwege de crisis heel erg vatbaar voor internationale druk en die druk komt ook uit de Verenigde Staten en Israël’’.
Een groot deel van het konvooi ligt al dagen te dobberen in een Griekse haven, terwijl de activisten zitten te wachten op groen licht om te vertrekken. En dat kan niet lang meer duren, geeft El Ouali toe, want de activisten moeten straks weer naar huis, bijvoorbeeld om te werken. El Ouali: ,,Voor een aantal is dat punt ook al bereikt. Verder is dat voor iedereen een individuele afweging. Ikzelf ga over vijf dagen hier weer weg. En dan is het jammer dat we het konvooi niet hebben kunnen laten varen, maar een mislukking is het niet’’.
Vorig jaar vertrok voor het eerst een konvooi van schepen naar Israël. Die schepen werden toen geënterd door Israëlische soldaten. Daarbij vielen negen doden.