nieuws

Rotterdam koopt panden huisjesmelker Engel

ROTTERDAM - Rotterdam neemt alle panden over van vastgoedhandelaar en huisjesmelker Cees Engel. Het bedrag dat daarmee gemoeid is, is niet bekend gemaakt. Het zou gaan om meer dan 10 miljoen euro.
Het Rotterdamse college heeft ingestemd met de deal, maar de gemeenteraad moet nog akkoord gaan.
Er is een bijzondere bepaling opgenomen in de transactie: Engel mag voortaan geen vastgoed meer bezitten of verhuren in de regio Rotterdam-Rijnmond. Ook mag hij zich hier niet meer bezighouden met het verstrekken van hypotheken.
Het vastgoedbezit van Cees Engel bestaat uit 110 woningen, 2 bedrijfspanden en het terrein van de Nederlandse Staal Industrie aan de Keileweg. De gemeente verkrijgt ook een aantal BV's en woningen van zakenrelaties van Engel. Het bedrag dat Rotterdam ervoor betaalt. ligt bijna 5 procent boven de taxatiewaarde. Volgens het college is dat verantwoord omdat de gemeente en de huisjesmelker hebben afgesproken hun dure juridische procedures tegen elkaar stop te zetten. Beide partijen strijden al jarenlang over het onderhoud en de bewoning van de panden.
Wethouder Karakus is blij met de voorgenomen aankoop. "We rekenen in één klap af met een belangrijk deel van de illegale bewoning, hennepplantages en drugshandel in Rotterdam, " aldus de wethouder.
Rotterdam wil de panden opknappen en daarna grotendeels doorverkopen aan Rotterdamse woningcorporaties. Een aantal woningen wordt aan particulieren te koop aangeboden als klushuis.