nieuws

Ds Visser schrijft boek over pedofilie

03-04-Hans-Visser.jpg
03-04-Hans-Visser.jpg
ROTTERDAM - Pedofilie moet uit de taboesfeer. Dat vindt de Rotterdamse dominee Hans Visser.
Hij heeft een boekje geschreven over wat hij vindt van seks met kinderen. ,,Om nog één keer verantwoording af te leggen over mijn minst populaire werk'', zei Visser maandag. De dominee is per 1 april officieel met pensioen, hoewel hij nog actief blijft voor de Pauluskerk totdat een opvolger is gevonden.
De Rotterdamse dominee betoogt al jaren dat pedofilie in sommige gevallen geoorloofd is. ,,Seks met kinderen tussen de 12 en 17 jaar is niet altijd schadelijk'', meent Visser. ,,Het moet in individuele gevallen bekeken worden. Kinderporno en misbruik vind ik verwerpelijk. Maar als we pedofielen alleen veroordelen in plaats van ze te begeleiden, trekken ze zich terug in hun schulp. Dan gaat het ondergronds verder. We moeten de moeilijke middenweg vinden tussen totale autonomie en totale afwijzing van pedofielen.''
Dat Visser pedofielen begeleidt kwam hem soms op ernstige bedreigingen te staan. In zijn wijk werden vorig jaar zomer folders verspreid waarin hij zelf van pedofilie beticht werd. Op advies van de politie nam de predikant veiligheidsmaatregelen. Zo meed hij bepaalde plekken en paste hij zijn fietsroute aan. ,,Sinds februari is het volgens de politie weer veilig'', aldus Visser. Hij zegt de afgelopen tijd geen bedreigingen meer te hebben ontvangen.
Nu Visser met pensioen gaat, is het de vraag of zijn opvolger zich ook met pedofielen zal inlaten. De dominee vindt dat de Protestantse Kerk Nederland (PKN), waar zijn kerk bij hoort, eenzijdig tegen pedofilie aankijkt. ,,Wat dat betreft is er de afgelopen jaren niets veranderd. Er is in de jaren '90 een verharding opgetreden tegenover pedofielen en die is nog niet ten einde.''
Het boekje, getiteld 'Pedofilie', komt niet in de boekhandel te liggen. Het is verkrijgbaar bij de Stichting Kerkelijk Sociale Arbeid (KSA) en het diaconaat van de Pauluskerk.