Koningin opent jubileum Blijdorp

Koningin Beatrix geeft 24 april de aftrap voor de festiviteiten rond het jubileumjaar van Diergaarde Blijdorp, die dit jaar 150 jaar bestaat.

De koningin onthult op het plein bij de oude ingang een kunstwerk van kunstenares Marcelle van Bemmel, dochter van een van de vroegere directeuren van de diergaarde. Aansluitend bezoekt zij de tentoonstelling Tijdreis. Deze geeft een beeld van anderhalve eeuw Blijdorp.

Ook maakt de koningin een rondrit door de tuin. Deze werd halverwege de 19de eeuw begonnen door twee spoorwegbeambten. Zij richtten destijds een spoortuintje in omdat zij graag dieren wilden verzorgen. Hun 'verzameling' breidde zich uit en de belangstelling groeide. Dat leidde in 1857 tot de oprichting van De Rotterdamsche Diergaarde.

In 1937 moest de dierentuin wijken voor stedelijke bebouwing. Het jaar erop begon de bouw van een nieuwe, genoemd naar de polder Blijdorp waar de tuin is gehuisvest. Architect Sybold van Ravesteyn tekende het gehele ontwerp, wat nieuw was in de wereld.

In 1940 werd de nieuwe diergaarde officieel geopend. Aanvankelijk was Blijdorp een hypermoderne dierentuin, aldus een woordvoerster. ,,Na de Tweede Wereldoorlog gingen de ontwikkelingen in de dierentuinwereld razendsnel en raakte Blijdorp geleidelijk achterop.'' Sinds 1988 werkt Blijdorp aan een diverse vernieuwingen.

Deel dit artikel: