Schiedamse politiek verrast door opstappen Verver

De Schiedamse politiek is verrast door het ontslag van burgemeester Wilma Verver. Dit maakten de fractievoorzitters woensdagavond bekend na een gesprek met Commissaris van de Koningin Jan Fransen.

Verver heeft woensdag haar ontslag ingediend vanwege aanhoudende negatieve publiciteit, bedreigingen en intimidatie. Jan Franssen noemde de situatie slecht voor het imago van de stad. De fractievoorzitters willen het onderzoek naar de burgemeester van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten afwachten, voordat ze een verder oordeel over haar vellen.

Onderzoek
Het onderzoek dat was ingesteld naar burgemeester Wilma Verver van Schiedam gaat gewoon door, ook al heeft ze per onmiddellijke ingang ontslag genomen. Dat zegt plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad Marcel Houtkamp. Volgens Houtkamp is het van belang omdat ook de rol van het college van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie onder de loep wordt genomen. Ook Richard Breugem, directeur van het Schiedamse aannemersbedrijf Van den Tempel dat een conflict heeft met Verver, vindt het goed dat de zaak nog onderzocht wordt.

Ontslag
In een brief aan de Commissaris van de Koningin noemt Verver de aanhoudende negatieve publiciteit over haar persoon en haar gezin als reden voor haar ontslag. Ze schrijft dat ze in de “hetzeachtige sfeer die de afgelopen tijd is ontstaan, niet meer kan en wil functioneren”.

Verder laat ze weten: "Er is een soort vrijbrief ontstaan om alle vormen van emotie te adresseren aan de burgemeester. Dit treft niet alleen mijn functioneel handelen, maar bovenal mijn privéleven. De afgelopen jaren vond men voor bedreigingen en intimidatie al snel de weg naar mijn privé-omgeving. De recente publicaties hebben dit versterkt. Daarnaast is mijn gezin op een zodanig onbetamelijke wijze betrokken in publicaties, dat het gevoel van onrecht en onmacht ten koste gaat van mijn gezinsleden."

Opspraak
Verver is de afgelopen weken herhaaldelijk in opspraak geraakt. Zo zou ze namens de gemeente Schiedam het Haagse bedrijf Chauffeurstelefoon hebben ingehuurd, waarvan haar zoon directeur is. Door een conflict met het eerder genoemde aannemersbedrijf zou het bedrijf minder opdrachten hebben gekregen van de gemeente.

Reactie college Schiedam
Het Schiedamse college zegt bij monde van loco-burgemeester Menno Siljee het besluit van burgemeester Verver om haar ontslag in te dienen te betreuren. Siljee: “Wilma Verver heeft in de afgelopen jaren voor de stad Schiedam veel belangrijke ontwikkelingen in gang gezet en gerealiseerd. We respecteren haar besluit. We betreuren het ten zeerste dat de redenen die zij aanvoert tot dit besluit hebben geleid. We hebben begrip voor haar overwegingen”.

 

Deel dit artikel: