Doe-het-zelf Werkplaats Kralingen moet weg

Buurtbewoners hebben dinsdag meer dan 600 handtekeningen aangeboden bij woningcorporatie Woonstad in Rotterdam. Ze protesteren tegen de sluiting van de Doe-het-zelf Werkplaats aan de Vlietlaan in Kralingen.

In de Doe-het-zelf Werkplaats hebben bewoners de ruimte en de gereedschappen om te klussen. De werkplaats wordt veel gebruikt om fietsen op te knappen. “We hebben Woonstad jarenlang geprobeerd te bewegen om iets aan de leegstand op de Vlietlaan te doen”, zegt Ed van Walden, een van de initiatiefnemers van de werkplaats. “Toen er niets gebeurde, hebben we besloten om er zelf iets aan te doen.” Een van de leegstaande panden werd gekraakt en de Doe-het-zelf Werkplaats was een feit.

Schuur van de buurt
Inmiddels is de werkplaats de ‘schuur van de buurt’ geworden. Elke dag staan vrijwilligers klaar om buurtbewoners te helpen bij reparaties aan hun fiets. Dean Jones is er vaste klant. “Ik vind het leuk om mijn fiets zelf op te knappen, maar wist niet zo goed hoe dat moet. Ed heeft me daarbij geholpen.” De werkplaats is een echte ontmoetingsplek, zegt een andere bezoeker. “Vaak staat de rij tot buiten. En daar staat iedereen gezellig te praten. Gisteren zag ik hoe een Marokkaanse man een Chinese vrouw hielp om haar band te plakken.”

Zelf aan de slag
Toch moet de werkplaats wat woningcorporatie Woonstad betreft het veld ruimen. Regiodirecteur Emile Klep is onverbiddellijk. “Het pand is gekraakt en dat mag niet.” Met alle leegstand aan de Vlietlaan is dat voor de bezoekers van de werkplaats onbegrijpelijk. “Dit is zo’n goed initiatief”, zegt Dean Jones. Ed van Walden begrijpt niet dat er wel panden anti-kraak aan commerciële instellingen worden gegeven. “Een van de bezwaren van Woonstad is dat wij oneerlijke concurrenten zijn voor de fietsenmakers in de buurt. Maar dat is zeker niet aan de orde. Wie hier komt, maakt zijn fiets zelf. Met hulp van ons als dat nodig is, maar het is zeker niet zo dat wij fietsen gratis voor mensen repareren. Ze moeten zelf aan de slag.”

Kort geding
Woonstad erkent dat er anti-kraakregelingen zijn voor sommige panden op de Vlietlaan. Maar de Doe-het-zelf Werkplaats komt daar niet meer voor in aanmerking. “Ze hadden eerst met ons moeten overleggen.” De corporatie heeft een kort geding aangespannen, dat donderdag dient. “We willen best kijken of er een andere ruimte is voor de werkplaats. Maar dan in de wijk, bijvoorbeeld in een fietsberging. Op de Vlietlaan zien wij geen plaats meer voor dit initiatief.”

Deel dit artikel: