nieuws

Vijftig nieuwe OK-punten in Rotterdam

ROTTERDAM - Vrijdag, de Dag tegen Geweld op Straat, komen er in het centrum van Rotterdam vijftig OK-punten bij. De Rotterdamse Centrumraad trekt 25.000 euro uit voor de vijftig OK-punten.
OK-punten zijn plaatsen waar mensen hun toevlucht kunnen zoeken als ze het slachtoffer zijn geworden van geweld. Slachtoffers van geweld kunnen er op adem komen en hun verhaal doen. Sinds 2003 zijn er al 120 van deze punten in de stad geopend. Dat blijkt uit gegevens van de stichting Meld Geweld die vrijdag de jaarlijkse dag Tegen Geweld op Straat organiseert. OK-punten zijn op uiteenlopende plaatsen te vinden, variërend van horeca-gelegenheden tot een kapper. Dat betekent dat slachtoffers van geweld hier terecht kunnen voor hulp. Om dat predikaat te krijgen hebben de betreffende winkeliers en horeca-ondernemers een halve dag besteed aan een cursus van de stichting Meld Geweld.
Meld Geweld
Volgens de stichting Meld Geweld is het moeilijk te zeggen of er de afgelopen tijd minder geweld op straat heeft plaastgevonden. Toch denkt oprichtster Jacqueline de Jong dat de campagnes wel zin hebben gehad. Volgens de Jong, die zelf in 1997 het slachtoffer werd van geweld op de Nieuwe Binnenweg, streeft de stichting Meld Geweld geen geweldloze samenleving na. Het cliché dat zinloos geweld van alle tijden is gaat volgens haar zeker op. Maar de manier waarop we er mee op moeten gaan is nog wél te veranderen.
Klik hieronder voor reportages van Radio en TV Rijnmond.