nieuws

Tientallen tips moordzaak Geertje Vliegenthart

ROTTERDAM - Bij de recherche zijn meer dan 30 tips binnengekomen over de moord uit 2001 op de Rotterdamse Geertje Vliegenthart. Dat is gebeurd na een uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries over de zaak. Op de redactie van De Vries kwamen nog eens 70 reacties binnen.
De bejaarde vrouw geldt officieel sinds 2001 als vermist. De recherche gaat er vanuit dat zij is vermoord. Haar zoon Bas is altijd hoofdverdachte geweest. De recherche vermoedt dat hij het lichaam van zijn moeder heeft begraven in de omgeving van Rotterdam.

Hardlopen bij Rottemeren

De zoon woont inmiddels in Friesland. Peter R. de Vries ontdekte dat hij regelmatig naar de Rottemeren rijdt om te gaan hardlopen. Ernst Pols van justitie: "Op zich is dat natuurlijk niet verboden. Aan de andere kant: Friesland kent prachtige stekken om te gaan hardlopen dus waarom zou je daarvoor twee uur heen en twee uur terug gaan rijden?"
De bevindingen zijn reden voor de recherche om de moordzaak andermaal te heropenen. Pols: "We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de rolstoel van mevrouw, waar tal van plantenresten op zaten. Nu komt daar het verhaal van het hardlopen bij: zou het misschien toch kunnen dat we daar ergens, bij de Rottemeren, een graf vinden?".

Twee keer gearresteerd

Zoon Bas is in het verleden tweemaal gearresteerd op verdenking van de moord. Zo legde hij wisselende verklaringen af over de verdwijning van zijn moeder en viel het de recherche op dat hij nooit is gaan zoeken naar de vermiste vrouw. En dat, terwijl Bas op dat moment bij zijn ouders inwoonde.
Het motief zou zijn dat Bas als enige in het gezin tegen het opnemen van zijn ouders in een verzorgingstehuis was. Maar de recherche heeft de zaak nooit rond kunnen krijgen. De advocaat van Bas, Frank van Ardenne, meldt dat zijn cliënt zelfs een schadevergoeding heeft gekregen voor zijn arrestaties.
Foto: Het echtpaar Vliegenthart. Bron: Peter R. de Vries