nieuws

Fam. Fortuyn wil geen gedenkteken Vlaams Blok

ROTTERDAM - De familie van Pim Fortuyn wil niet dat het Vlaams Blok en het Rotterdams raadslid Michiel Smit een gedenkteken voor de vermoorde Nederlandse politicus in Antwerpen plaatsen.
Marten Fortuyn, de broer van de vermoordde politicus, heeft burgemeester Janssens van Antwerpen gevraagd om ,,al het mogelijke in het werk te stellen om dit dwaze plan te stoppen''.
Eerder distantieerde de LPF-fractievoorzitter in de Nederlandse Tweede Kamer Herben zich van het initiatief. Ook hij bleef elke band met het Vlaams Blok van de hand wijzen. De familie is, net als Pim Fortuyn, mordicus tegen alles waar het Vlaams Blok voor staat. ,,Wij vinden het dan ook ongehoord dat door middel van deze gedenksteen een relatie wordt gelegd tussen Pim, het Vlaams Blok en zijn ultrarechtse voorman.''
Volgens Marten Fortuyn heeft zijn broer herhaaldelijk gezegd niet vergeleken te willen worden met extreemrechtse politici als Jörg Haider, Jean Marie Le Pen en Filip Dewinter. De Antwerpse gemeenteraadsfractie van Vlaams Blok wil het gedenkteken 6 mei volgend jaar, twee jaar na de moord op Fortuyn, onthullen. Naast een huldebetoon aan de Nederlander moet het ook een pleidooi zijn voor de vrijheid van meningsuiting voor de zich ,,frank en vrij uitende Fortuyn, die de politieke correctheid doorbrak''.
Mocht de gemeente Antwerpen niet willen meewerken aan een ,,klein monument'', dan is de fractie van zins geld in te zamelen voor een privé-gedenkplaat ,,aan een privé-woning'', zo maakten de initiatiefnemers bekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl