nieuws

Brit schuldig aan Rotterdamse moord

ROTTERDAM - De Engelsman John Sweeney is schuldig bevonden aan de moord op Melissa Halstead in Rotterdam in 1990. Dat heeft de jury van de Londense rechtbank The Old Bailey uitgesproken.
De 54-jarige Sweeney is ook verantwoordelijk voor de moord op de Engelse Paula Fields in 2001. Beide lichamen waren in een sloot gedumpt. Het lichaam van Melissa Halstead werd gevonden in de Westersingel in Rotterdam. Sweeney had haar hoofd en handen afgehakt.
De rechtbank in Londen veroordeelde hem dinsdag tot levenslang. De rechter sprak van "een vreselijk, verdorven misdrijf". Hij wil niet dat Sweeney vervroegd kan worden vrijgelaten. Anders dan in Nederland duur een levenslange gevangenisstraf in Engeland doorgaans 15 jaar. Maar in dit geval wil de rechter dus dat de verdachte de rest van zijn leven achter de tralies blijft.

Rotterdamse Cold Case-team

De berechting van Sweeney werd mogelijk na intensieve samenwerking tussen de Britse recherche en het Rotterdamse Cold Case-team. De zaak raakte in een stroomversnelling toen de Rotterdamse recherche in 2008 met nieuw DNA-onderzoek de identiteit van Melissa Halstead kon vaststellen.
De overeenkomsten met de moord op Paula Fields waren duidelijk: ook zij was verminkt in een kanaal gedumpt. Belangrijk bewijs tegen Sweeney waren de macabare tekeningen en gedichten die hij had gemaakt en waarin hij naar de moorden verwees. De Brit heeft zelf steeds ontkend dat hij de moorden had gepleegd.
Eerder levenslang gekregen
John Sweeney zit al een levenslange gevangenisstraf uit voor een poging tot moord op een ex-vriendin. Ook Halstead en Fields waren voormalige vriendinnen van de Engelsman.
De Britse politie gaat nu op zoek naar andere ex-vriendinnen die als vermist gelden. De recherche houdt het voor mogelijk dat John Sweeney nog meer moorden heeft gepleegd. Het gaat onder anderen om vrouwen uit Colombia, Brazilië en Engeland, die alledrie in Noord-Londen woonden en werkten.

Mogelijk seriemoordenaar

Het Nederlandse onderzoeksteam gaat bekijken of John Sweeney langer in Nederland heeft verbleven dan gedacht. De Brit was timmerman en regelmatig aan het werk op het Europese vasteland. Mogelijk heeft hij tussen 1986 en het eind van de jaren negentig meermalen in Nederland gewoond.
Ernst Pols van justitie Rotterdam: "Meerdere getuigen hebben tijdens dit proces verteld dat de verdachte andere moorden aan hen had opgebiecht. Zo zijn er twee Duitsers, van wie de lichamen nooit zijn teruggevonden. Wij achten het dus zeer wel mogelijk dat hij meer delicten heeft gepleegd".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl