nieuws

Davey Johnson interim-baas honkballers

ROTTERDAM - Davey Johnson zal voorlopig de taken van Robert Eenhoorn bij de nationale honkbalploeg overnemen.
De bondscoach is voor de komende drie toernooien (World Port Tournament, EK, kwalificatie voor Olympische Spelen) door privé-omstandigheden niet beschikbaar.
Johnson is een grootheid in het Amerikaanse profhonkbal. De bijna-zestiger uit Orlando speelde dertien jaar als tweede honkman in de Major Leagues bij de Baltimore Orioles, Atlanta Braves, Philadelphia Philles en Chicago Cubs. Als manager debuteerde hij in 1984 bij de New York Mets. Daarmee won hij in 1986 de World Series. Daarna was hij werkzaam bij de Cincinnati Reds en Orioles. Zijn laatste werkgever, in 1999 en 2000, was de Los Angeles Dodgers.
De Amerikaan is momenteel als speciaal adviseur aan enkele universiteiten verbonden.
De Amerikaan komt dinsdag 24 juni in Nederland aan, de dag waarop de nationale selectie in trainingskamp gaat voor het World Port Tournament in Rotterdam.
Het WPT dat vrijdag 27 juni begint, is het eerste van drie belangrijke toernooien voor Oranje. Daarna volgt de Europese titelstrijd in Haarlem, Rotterdam en Amsterdam (10 t/m 20 juli). De eerste zes van het EK plaatsen zich voor het olympisch kwalificatietoernooi in Haarlem, dat van 23 t/m 27 juli wordt gehouden. De eerste twee verdienen daarop een olympisch startbewijs.
Met Johnson keert ook Hensley Meulens terug bij Oranje. De Antilliaan is momenteel coach van een team van eerstejaars van de Baltimore Orioles. Hij zal bij Oranje de rol van assistent van Johnson gaan vervullen.