Zeesleper De Elbe heeft ankerspil terug

In de Buitenhaven van Maassluis is zaterdag het ankerspil van zeesleper de Elbe teruggeplaatst op het voordek. De restauratie van het schip is hiermee bijna afgerond. Het hijsen van het 6,5 ton zware onderdeel zorgde voor spectaculaire plaatjes.

De zeesleper uit de jaren 50 heeft een roemrucht verleden. In de eerste tientallen jaren voer het vele tienduizenden zeemijlen en werd het schip ingezet bij tal van bekende bergingen, zoals de sleepreis van de in twee delen gebroken tanker Pendrecht in de jaren zestig.

Elbe in handen van Greenpeace
Daarna was de Elbe jarenlang loodsboot in de haven van Baltimore in de VS. Halverwege de jaren negentig werd het schip geschonken aan milieu-organisatie Greenpeace, die er de hele wereld mee overging en zelfs verschillende expedities naar Antarctica uitvoerde.

Twee keer gezonken
Na het begin van de restauratie zonk het schip in 2004 maar liefst twee keer. Toch zetten de 60 vrijwilligers door met de restauratie. Zo werd de machinekamer opgeknapt en het interieur weer in oude luister hersteld.

Museumschip
De Elbe heeft na een flinke restauratie haar gezicht van 1959 weer terug en zal in de vaart worden genomen als museumschip. Vanaf dat moment gaat het schip weer tochten met passagiers door het Rotterdamse havengebied maken.

Het hijsen van het ankerspil gebeurt rond 9.00 uur.

Deel dit artikel: