nieuws

KNVB botst met Feyenoord over vergoeding internationals

ROTTERDAM - Feyenoord wil dat de KNVB volgend seizoen opdraait voor de kosten van spelers tijdens hun verblijf bij het Nederlands elftal.
De Rotterdamse club stelt geen internationals meer beschikbaar aan Oranje als de nationale voetbalbond besluit het dringende verzoek niet te honoreren.
De nationale voetbalbond is voorlopig niet onder de indruk van het dreigement van de nummer drie van de eredivisie. De KNVB wijst naar het reglement van de FIFA dat clubs verplicht spelers vrij te geven voor officiële interlands. De voetbalbond verwijt Feyenoord dan ook dat het Robin van Persie en Glenn Loovens niet beschikbaar stelt voor de EK kwalificatiewedstrijd die Jong Oranje vrijdag tegen de leeftijdsgenoten van Wit-Rusland speelt.
Beide jeugdinternationals maken met Feyenoord een commerciële trip door Azië. Bij afwezigheid van de internationals Van Hooijdonk, Bosvelt, Kalou, Buffel, Acuna en de geblesseerde Van Wonderen wilde Feyenoord deze week niet ook nog zonder Van Persie en Loovens in Japan en Zuid-Korea spelen.
De kans is echter levensgroot dat dit alsnog gebeurt. Na een blik op de reglementen van de FIFA wil de KNVB dat de wereldvoetbalbond aan Feyenoord laat weten dat het deze week tijdens de wedstrijden bij het Japanse Urawa Reds en Zuid-Koreaanse Pusan I-cons geen gebruik mag maken van Van Persie en Loovens.
,,Logisch'', meent bondscoach Dick Advocaat. ,,Feyenoord kijkt nu alleen maar hoe ver ze kunnen gaan.''
De drie traditionele topclubs uit Nederland klagen de laatste jaren over de vele interlands op de toch al overvolle voetbalagenda. Net als de andere Nederlandse verenigingen krijgen Ajax, PSV en Feyenoord van de KNVB een vergoeding wanneer ze een speler aan Oranje afstaan. Bij vriendschappelijke wedstrijden is dit bedrag 3500 euro, bij kwalificatiewedstrijden 7000. Jeugdinternationals worden gratis vrijgegeven.
De vergoeding van de KNVB staat volgens de clubs in geen verhouding tot het bedrag dat zij aan hun internationals kwijt zijn. Ook in slechte financiële tijden zijn er maar weinig spelers van het Nederlands elftal die geen 1,5 miljoen euro per jaar verdienen. De clubs betalen het salaris van hun internationals door wanneer die een weekje bij Oranje zijn. Verder loopt de verzekering door en bestaat ook nog eens de kans dat de international tijdens zijn verblijf bij de nationale ploeg (zwaar) geblesseerd raakt.
PSV-voorzitter Harry van Raay noemde de vergoeding die de KNVB voor een speler van een nationaal team betaalt in het verleden al eens ,,niet van deze tijd''. Directeur Arie van Eijden van Ajax wil binnenkort graag met de KNVB over de compensatie voor internationals spreken. ,,Maar ik ga nu niet al zo ver om te zeggen dat ik ze onder de huidige voorwaarden niet afsta. Dat is niet aan de orde.''
Jorien van den Herik doet dat wel, vanaf volgend seizoen al. De voorzitter van Feyenoord beweert dat hij alleen nog internationals afstaat aan het Nederlands elftal als de KNVB opdraait voor de kosten. Voortaan wil de preses salaris inhouden voor elke dag dat een international bij zijn nationale ploeg verkeert. De bonden moeten ook die loonkosten maar vergoeden, vindt Van den Herik.
Bondscoach Advocaat: ,,Ik ben geen baas van de KNVB, maar ik denk dat dit allemaal geen zin heeft. De FIFA bepaalt dat clubs spelers moeten afstaan voor kwalificatiewedstrijden. Dat zegt volgens mij genoeg.''